Какво е чисто конопено масло?


От салати до смутита, маслото от канабис се използва по различни начини от любителите на храната и хората, които се грижат за здравето.


Какво представлява маслото от канабис?


Маслото от канабис е естествен продукт, получен от извличането на конопените семена или цветовете на растението канабис. Семената съдържат мастни киселини, включително олеинова киселина, палмитинова киселина и линолова киселина. То е богато и на канабиноидите CBD и THC, които са активните съставки, предизвикващи терапевтичен ефект при консумация. Маслото от канабис може да се консумира чрез изпаряване или поглъщане. То се използва и в козметични продукти, като кремове и лосиони, или в готварството като алтернатива на зехтина или кокосовото масло.


Канабидиол (CBD)


CBD е една от основните съставки на маслото от канабис и е една от най-разпространените здравословни добавки, които се предлагат днес. То е непсихоактивно съединение, което се съдържа в растенията коноп и канабис и се използва от хиляди години за медицински цели. CBD масло често се използва като алтернативно средство за лечение на тревожност, безсъние и хронична болка и може да бъде закупен под формата на натурално масло, капсули или тинктура. CBD се използва и в масло, наситено с THC, което често се използва за лечение на епилепсия, рак и други заболявания.


THC - психоактивната съставка в канабиса


THC (тетрахидроканабинол) е психоактивната съставка, която се съдържа в канабиса. THC е химичното съединение, което предизвиква усещането за опиянение или замайване. То присъства в много разновидности на канабиса, но е и най-разпространеният канабиноид в конопа. Въпреки че THC често се използва като наркотик за развлечение, неговите свойства могат да се използват и в кулинарията. Когато се използва в масло, THC може да се използва за добавяне на аромат и създаване на висококалорично ястие. Когато се използва в ястие, което се консумира, без да се приготвя, THC може да предизвика същото високо усещане, което се изпитва при пушене или поглъщане.


Готвене с конопено масло


Маслото от канабис може да се използва като заместител на много мазнини и масла в различни ястия. То може да се използва за задушаване, пържене или варене на храни и често се използва в пърженето, салатите и дресингите. Маслото от канабис може да се добавя към тестени изделия, ориз, сосове и супи и е често срещана съставка в много азиатски ястия. То може да се използва и при печене, за да се подобри вкусът и да се създаде висококалорично ястие. Маслото от канабис може да бъде закупено под формата на храна за консумация или за локално приложение. Ядливото масло от канабис се използва в сладки или солени ястия и често се консумира в десерти или се използва за приготвяне на масла, напоени с канабис. Маслото от канабис за локално приложение се използва за увеличаване на ползите от козметични продукти, като например овлажнители, лосиони и шампоани.


Чистото масло от конопс може да се използва за ароматизиране на ястия или да се приема под формата на храна за лечение на различни заболявания. Когато приготвяте масло от канабис, е важно да следвате правилните стъпки, за да избегнете каквото и да е замърсяване.


Важно: Статията е написана само с информационна цел и не е предпоставка за диагноза или лечение. Не се ангажираме и с актуалността и достоверността на информацията, тъй като законите и изследванията за CBD се менят с голяма динамика. Моля уверете се, че сте направили свое проучване по темата.