Какви лечебни свойства има конопеното масло?


Конопеното масло е етерично масло, което се извлича от семената на растението коноп. Тази статия обсъжда различните свойства на конопеното масло, неговите употреби, ползи и потенциални странични ефекти.


Какво представлява маслото от канабис?


Съществуват много погрешни схващания за конопеното масло, едно от които е, че то е масло от канабис. Маслото от канабис се извлича от растението канабис, което е различен вид растение от конопеното. От друга страна, конопеното масло се извлича от семената на конопените растения. Конопеното масло може да се извлече от семената на видовете cannabis sativa и cannabis ruderalis. И конопеното, и конопеното масло съдържат големи количества омега-6 мастни киселини, но конопеното масло съдържа около 50% повече. Конопеното масло и маслото от канабис се различават и по количеството на омега-3 мастни киселини. Конопеното масло съдържа около 18% омега-3 мастни киселини, но маслото от канабис има само 8% омега-3 мастни киселини. Маслото от канабис също така съдържа много по-голямо количество THC в сравнение с конопеното масло. В конопеното масло има само следи от THC, докато маслото от канабис е извлечено от щамове канабис, които имат високи количества THC.


Как се произвежда конопеното масло?


Конопеното масло се пресова и отделя от семената на конопеното растение по същия начин, както и други хранителни масла, например зехтин и кокосово масло. Семената се пресоват, за да се извлече маслото и да се остави твърдо конопено брашно. Конопеното масло се извлича от конопените семена чрез пресоване между нагорещени въртящи се плочи. Семената се пресоват, за да се извлече маслото, след което то се филтрира и рафинира. След това семената се използват за получаване на конопено брашно. Преди да се пресоват, семената се накисват във вода за няколко часа, за да могат да покълнат. Това води до разпукване на семената, така че семената, от които се добива масло, са по-малко плътни и се пресоват по-лесно.


Хранителни стойности на конопеното масло


Конопеното масло е богат източник на есенциални мастни киселини, особено на омега-6 мастни киселини, които са важни за здравето на кожата и косата и могат да бъдат открити в много други масла. Въпреки че много хора използват конопеното масло като хранителна добавка, то не бива да се използва като заместител на други масла в здравословното хранене, тъй като може да граняса. Конопеното масло също така е източник на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк и магнезий.


Ползи от използването на конопено масло за кожата и косата


Козметика с коноп се използва най-често за кожата и косата. То предлага много ползи и за двете, включително овлажняване на сухата кожа и подхранване на сухата коса. Конопеното масло може да се прилага върху кожата за намаляване на възпаленията и за лечение на акне. Хроничното акне често е свързано с възпаления в организма. Използването на конопено масло за намаляване на възпалението може да помогне за предотвратяване на акне. Конопеното масло може да се използва и за успокояване на кожата. То често се използва при екзема, псориазис и други възпалителни състояния на кожата. Конопеното масло може да се използва като овлажнител, за да поддържа кожата хидратирана и да подпомага заздравяването. Конопеното масло може да се използва за косата, за да стимулира растежа и да намали накъсването ѝ. То е богато на протеини и минерали, които могат да укрепят косата и да я направят по-малко склонна към накъсване.


Ползи за здравето от употребата на конопено масло


Конопеното масло може да се използва като потенциално средство за лечение на пигментация и белези от акне, особено в комбинация с витамин С, както и за суха кожа и скалп. То може да се използва и за овлажняване на сухи участъци от кожата и за поддържане на здрава коса. Конопеното масло може да действа като леко успокоително и анксиолитично средство и по този начин може да бъде полезно при безсъние, тревожност и симптоми на психични разстройства. Конопеното масло може да се използва за лечение на суха кашлица, оток, хемофилия и псориазис. То може да се използва и като антисептично и антибактериално средство, както и като противовъзпалително средство.


Потенциални странични ефекти от употребата на конопено масло


Въпреки че конопеното масло като цяло не е токсично и е безопасно за употреба, то може да предизвика някои странични ефекти при някои хора. Най-често срещаните странични ефекти са храносмилателни проблеми, като диария и спазми. Конопеното масло може да предизвика и промени в кръвното налягане или сърдечния ритъм, затова не трябва да се използва от хора със сърдечни заболявания или приемащи лекарства за кръвно налягане. Конопеното масло трябва да се използва с повишено внимание и при хора с чернодробни заболявания, тъй като може да причини увреждане на черния дроб.


Конопеното масло се използва от векове като естествен овлажнител и балсам за кожа и коса. То може да се използва за лечение на суха кожа, акне и екзема, а също така може да се използва и за стимулиране на растежа на косата. Конопеното масло може да се използва и за лечение на безпокойство и безсъние и може да се използва като антисептично и антибактериално средство. То може да се използва и за лечение на кашлица, оток, хемофилия и псориазис. Въпреки че конопеното масло е нетоксично и безопасно за повечето хора, то може да предизвика някои странични ефекти при някои хора. Хората със сърдечни заболявания или приемащи лекарства за кръвно налягане трябва да използват конопеното масло с повишено внимание, тъй като то може да предизвика промени в кръвното налягане или сърдечния ритъм.